Най-възрастната обитателка на мечия парк край Белица - 32-годишната Мария, е починала в събота, а вероятната причина е сърдечна недостатъчност.
Това съобщи ръководителят на екипа, който се грижи за животните в Парка за реадаптация на танцуващи мечки в Рила планина, Васил Мадолев.
Възрастната Мария, която живее от седем-осем години в парка на фондацията "Четири лапи" край Белица, е имала сериозни здравословни проблеми в последно време, била е трудно подвижна, с нарушена координация, уморявала се е бързо и е загубила почти наполовина нормалното си тегло, което е паднало до около 60 кг, разказа Мадолев.

Миналия петък тя е била закарана за преглед в специализираната ветеринарна клиника на проф. Богдан Аминков, направена й е и снимка на компютърен томограф. След завръщането в парка на следващия ден е починала.
Аутопсия ще покаже каква е точната причина за смъртта ѝ.

Годините, на които е починала Мария, са преклонна възраст за мечките, добави Мадолев.
В момента в парка край Белица живеят 24 мечки. В това число са и последните две - Габриела и Наско, докарани преди десетина дни тук от пловдивския зоопарк, който се ремонтира.

Те ще останат временно в мечото селище в планината, докато трае ремонтът.

Мечокът Наско засега не показва никакво желание да излезе от бърлогата, в която е настанен.

Утре ще бъде "поканена" да излезе от "жилището" си и да се разходи из парка, където има и басейн с вода, и гора, и храна, и Габриела, съобщи Мадолев.
Според него не е ясно каква ще бъде и нейната реакция, защото тези две мечки са свикнали да живеят в затворено пространство и вероятно ще им бъде нужно още време, за да приемат промяната и новите условия.