Човек прекарва средно около 2,5 години от живота си в настинки и грип. Солиден опит. И въпреки това всеки път, когато ни връхлетят температура, хрема, главоболие, отпадналост, кашлица, имаме чувството, че никога досега не ни е било толкова лошо и дискомфортът като че ли никога няма да свърши. Добронамерени приятели и цялото семейство ни предлагат своите перли от мъдрост как да ни мине бързо и повече да не боледуваме. Поне тази зима. Като правило по цял свят предаваните от уста на уста рецепти си приличат. Но можем ли да различаваме митовете от фактите?

Храни леката настинка, тежката - на глад! ога няма да свърши. Добронамерени приятели и цялото семейство ни предлагат своите перли от мъдрост как да ни мине бързо и повече да не боледуваме. Поне тази зима. Като правило по цял свят предаваните от уста на уста рецепти си приличат. Но можем ли да различаваме митовете от

Мит! Независимо дали ви е сполетяла обикновена настинка, или нещо по-сериозно, на организма трябва да се гарантира изобилие от хранителни вещества. Важно е обаче храната да е лесносмилаема и успокояваща. Бульоните, пилешката супа, зеленчуковите ястия, плодовете са най-подходящи.

Не излизай в студено и мокро време!

Ами! Единственото нещо, което може да доведе до настинка или грип, е вирус. Така че имате основание да се тревожите, ако сте изложени на зараза. Иначе никой не ляга на легло само защото го е наваляло или температурите са паднали. Все пак, ако вече сте на ръба на разболяване, е разумно да си спестите излагане на екстремни условия. В този случай преохлаждането може да задълбочи симптомите и да се стигне до истинско боледуване.

Вирусът не повтаря!

Грешка! Въпреки че много често приятелите ни окуражават, че току-що прекараната настинка е за добро, понеже вече ще имаме имунитет, това няма много общо с реалността. Твърдението може да е полезно само в емоционален план. Има около двеста познати вида вируси, които причиняват простуди, така че дори да сме си изработили антитела за борба с една, тези защитни механизми няма да бъдат ефективни в борбата срещу други.

Не се целуваш - не боледуваш!

Не стига! Директният контакт уста в уста по-рядко е причина за предаване на настинка. Избягването на тази интимност не е абонамент за здраве. Всъщност в традиционния случай получаваме заразни порции от пръските от кихане и кашлица на болни хора. Както и от немити ръце, които разпространяват вирусите. А по въпроса с целувките и ласките има изследвания, че хора, които имат партньор, целуват се и правят секс, са като цяло с по-добра имунна защита от тези, които обществото поставя в графата "сингъл".

В съвременното западно общество обикновените настинки са толкова чести, че почти няма хора, които никога не боледуват. Възрастните карат настинка 2-5 пъти всяка година, а учениците - 7-10, защото, от една страна, са най-уязвими, от друга, в класната стая контактуват много деца. Обяснението защо простудите са по-чести през зимата, е в очевидния факт, че тогава сме склонни да прекарваме повече време на закрито - в непроветрени стаи и в близост до други хора. Най-ефективният начин да се избегне настинка, е да се сведе до минимум рискът вируси да попаднат в носа, където бързо се размножават.

Инкубационният период за обикновената настинка е около два дни преди първите симптоми. А болният е най-заразен около третия ден след началото. За колегите му е най-полезно той да се възстановява у дома, но по различни причини това става все по-рядко. Затова и стриктната лична хигиена и проветраването са почти единственото, което можем да направим. С миене на ръцете, дезинфекция с мокри кърпички, почистване на бравите на вратата, телефоните и другите общи вещи в офиса до голяма степен намаляваме риска. Повече плодове и зеленчуци и храни, съдържащи цинк (месо, черен дроб, морски дарове, бирена мая, пшеничен зародиш и др.) и селен (например бразилски орех, но и повечето други ядки, броколи, кафяв ориз, царевица, телешко, риба тон, яйца).