Мен ме радва, че ние вече говорим за олигархия, дали беше така преди 2-3 години, дали говорихме преди 2-3 г. къде са държавните пари, как се управляват?

Towa заяви държавният глава Росен Плевнелиев на финала на третата дискусия от инициативата "Диалог с гражданите на тема: "Какво бъдеще за българските медии?".

Нима нямаме златния шанс точно сега, през 2013 година да подобрим правилата, примерно, за управление на еврофондовете, запита държавният глава.

Тук сме, за да си кажем проблемите и това е малка част от началото на решаването им. Аз съм с вас тук, на ваша страна и сме честни пред нацията - за мен е важен този дебат, защото той ще остане в много от опорните точки на много институции, продължи Плевнелиев. Мога и аз като президент да вкарам добрите инициативи от днес в опорните точки в работата на правителството. В месеца на политическите консултации президентът ще извика политическите сили да ги попита: какви са вашите приоритети за другата година? А можем ли да помислим за закон за допълнителни правила. Аз не страдам от ниско самочувствие, за да си посипвам главата с пепел - страдам, когато ниското самочувствие ни отклонява от целта. Само заедно можем да свършим работата. Трябват ни правилният приоритет, идеи, решения, мотивацията на всеки от нас, работещи институции, подчерта президентът.

И каква е разликата между парите на българските и на европейските данъкоплатци, та ние сме едно цяло, обясни президентът. Ние имаме много приятели в Европа, членове сме на най-достойното семейство на европейските народи. Това означава обаче, че и ние трябва да се считаме достойни за това членство, отбеляза президентът.

Липсва откритостта да посочим цифрите и фактите, каза Плевнелиев и обясни, че се притеснявал, че днес един министър е казал, че Тодор Живков е бил мъдър човек. Дали посочихме истината за тоталитарния режим, за неговите тайни служби, дали можем да направим честния дебат? Какъв беше Тодор Живков - за мен той беше един голям лъжец, той лъжеше народа 45 години, подчерта Плевнелиев. Казвам това не за да разделям нацията, истината не може да ни разделя, историята трябва да я знаем такава, каквато е. Радвам се, че се постави въпросът и за престъпните комунистически родове, посочи Плевнелиев. Защо не се обадихте да попитате държавния глава какъв е неговият баща и каква е неговата майка, запита той журналистите. Баща ми е учител по литература, майка ми е учителка по математика, сам си отговори той.

Ето, две години чакам някой да ми зададе въпроса за снимката с Бойко Борисов от нощта, когато бях избран за държавен глава. Да ме попитате какво се случи тогава - дали Бойко Борисов Ви дърпа ушите? Истината е, че той просто ми бръкна в окото - искаше да посочи къде да седне Симеон Дянков и ме удари в окото, това е истината, обясни президентът.

Ето за къщата, не от две, от четири години къщата е в моята данъчна декларация, защо не ме попитахте каква е истината? А една счупена, ръждясала лодка, боядисана и купена от моя комшия бе представена като моя поредна яхта, купена за 1 млн., коментира Плевнелиев.

За еврофондовете да не прекаляваме с оплакванията - България все пак усвоява вече 45% от парите, каза той.

Националната сигурност е заплашена от неработещите институции, а не от медийната концентрация. Но ако имаме добра регулация този въпрос ще бъде решен, смята Плевнелиев.

Президентът благодари за предложенията и увери, че всички те ще бъдат в сайта на президентската институция и пое ангажимент всяко от тях да стигне до своя адресат. Ще ви бъда изключително благодарен, ако успеете да се обедините около един Етичен кодекс, каза той. Но ако стигнем до допълнителна регулация за печатните медии, то има добри предложения за решаване на проблемите там, обясни той. И изрази одобрение да има стратегия за дългосрочните приоритети на България.

Има голяма надежда, защото това бе позитивното послание днес в тази зала на един от участниците - всеки е дошъл тук, защото му пука, постигнахме много, но има още какво да свършим, отбеляза Плевнелиев.