Работната група, която ще изготви проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за културното наследство, е съставена по повод въведеното от служебното правителство правило за създаване на работни групи към изпълнителната власт, част от приоритетите за "Прозрачно управление и взаимодействие с гражданското общество".

Това съобщи пресцентърът на министерството, след като се разбра, че в работната група, която обсъжда промени в закона за културното наследство, има представители на контрапротестите в подкрепа на кабинета "Орешарски". В състава ѝ влизат Нина Гергова от "Коалиция на протеста", един от водачите на протестите срещу президента Росен Плевнелиев, и Стилиян Иванов от "Гражданска инициатива за нов обществен договор".

Членове на работната група участват на доброволен принцип, не получават възнаграждения и не са нито щатни, нито нещатни служители към министерството в качеството си на членове на групата. Те могат да бъдат представители на институции, които пряко ползват в работата си този закон, както и всички граждани и представители на граждански и неправителствени организации, които имат идеи и предложения по него, пише в прессъобщението. "Спазвайки основния принцип на прозрачност и активно гражданско участие, Министерството на културата даде възможност да бъдат включени в състава на работната група организации, заявили желание да участват в този процес".

От ведомството уточняват, че участници са и представители на прокуратурата, ДАНС и Агенция "Митници", както и специалисти от ръководствата на Националния исторически музей, Музейната камара, археолози, художници, архитекти и колекционери, граждани, дали предложения за промени. Самото министерство пък имало достатъчно експертен потенциал, който да обобщи и систематизира предложенията.

В състава на групата има и представители на "Гражданска инициатива за нов закон за културното наследство", където членуват Българската национална федерация по металдетектинг и представители на нумизматични дружества. Те настояват за публичен достъп до информационната система "Архитектурна карта на България", свободна употреба на металдетекторите и фиксирано възнаграждение от 25% от стойността на намерените в земята обекти, които принадлежат на държавата.