Фискалното изпълнение за първото полугодие не предполага актуализация на бюджета. Рискове до края на годината има, но те са управляеми. Това заявява министър-председателят Пламен Орешарски.

В официалния си профил във Фейсбук премиерът публикува мнение, че очаква по-добро изпълнение на приходите през второто полугодие заради въведеното обратно начисляване на ДДС и влизащия в ритъм мобилен фискален контрол, въведен от началото на тази година. Налични са и определени буфери в разходната част, казва Орешарски.

"Отчитайки обаче сложната политическа ситуация, постигнатото съгласие по темата между политическите сили и предстоящата смяна на две правителства, едното от които ще работи без парламент, предложихме вариант на актуализация на бюджета, засилващ буферите, за да не създаваме още напрежение. За подобен подход говорихме на политическите консултации при президента.

Приходите за първите 6 месеца са около 46% от планираните. Приблизително толкова са били и през последните 4 г. - от 2010 до 2013 г. Не виждам къде е проблемът, след като и 2014 г. върви като изпълнение, както последните четири години.

Дефицитът за полугодието е по-висок в сравнение с този от последните години за същия период, но разликата е изцяло за сметка на авансовото финансиране на европейски проекти. Още в следващите месец-два, когато ЕК възстанови тези суми, ситуацията ще се подобри значително и вероятно ще бъде по-добра от тази в последните години", смята министър-председателят.