По всичко личи, че бъдещото "поредно амбициозно и мотивирано" служебно правителство няма да се занимава само с организацията на изборите, както е предвидено по Конституция.

В Пловдив днес президентът Росен Плевнелиев каза, че разчита на него за промени на подхода в енергетиката и дългосрочното планиране по някои сектори, които не търпят отлагане.

Държавният глава гарантира за навременното излъчване на служебния кабинет, но отказа да спомене конкретни имена за министри. Той каза, че екипите са на линия, а бъдещите членове на служебното правителство ще бъдат "демократи проевропейци, силни в направленията, които представляват и готови да постигнат прогрес за нацията по приоритетите му". Той обеща да се обърне към нацията със задачите на служебното правителство в началото на август. Ако партиите спазят своите обещания, до 5 август трябва да се разпусне парламентът и да се състави служебно правителство. Президентът даде своята гаранция и за адекватния план на правителството спрямо дневния ред в държавата.

Към тежките задачи на служебното правителство Плевнелиев посочи и вдигането на доверие пред Европейската комисия, отпушването на замразените еврофондове по две оперативни програми и ускоряване на европейските фондове в последните месеци. Според Плевнелиев, служебното правителство би могло да има възможността да преговаря с Брюксел и дори да финализира Споразумението за партньорство с Европейската комисия 2014-2020 година.