Досегашният заместник-началник на ВМА по учебно-научната част полковник Крум Кацаров е издигнат от правителството за нов шеф на елитната болница. За целта МС предлага на върховния главнокомандващ - Росен Плевнелиев, да освободи генерал-майор Стоян Тонев като началник на ВМА. и от военна служба поради навършване на пределна възраст за заемане на длъжността, съобщиха от правителствения пресцентър.
Полковник Крум Кацаров бе сочен за фаворит сред евентуалните наследници на генерал Тонев, който беше освободен на извънредно заседание на Съвета по отбрана на 8 ноември от длъжност и от кадрова военна служба поради навършването на пределна възраст за заеманото звание.

Другите кандидати за поста му бяха проф. Евгени Белоконски, началникът на Клиниката по реанимация и интензивни грижи проф. Николай Петров, доц. Деан Йорданов, завеждащ Клиниката по гръдна хирургия и доц. Тихомир Евтимов, който ръководи Клиниката по неврохирургия.

Правителството предлага още на президента да освободи бригаден генерал Цветан Харизанов като началник на НВУ „В. Левски” и от военна служба поради навършване на пределна възраст за заемане на длъжността. За титуляр на поста се предлага бригаден генерал Стефан Янев. Той ще може да встъпи в длъжност от 2 май 2014 г.

За времето от 3 декември т. г. до 1 май 2014 г. временно изпълняващ задълженията на началник на НВУ „В. Левски” е определен полк. доц. Христо Атанасов, декан на факултет „Общовойскови” в университета.