Комисията за защита на потребителите (КЗП) установи нелоялна практика на "Технополис България" ЕАД.
Това обявиха от комисията, като отбелязват, че в кампанията си

"Защита срещу кражба за 2 години",

която дава възможност на клиентите на търговската верига да получат своеобразна застраховка на закупени от обектите ѝ  стоки, фирмата е прикривала част от условията за това.

По такъв начин потребителите умишлено са възпрепятствани да спазят всички изисквания
за участие в кампанията и да получат обещаната защита.

Със заповед на председателя на КЗП на търговеца е забранено да прилага тази нелоялна практика в бъдеще.

Санкцията, която ще претърпи, е в размер до 15 хил. лв. 

За провежданата кампания клиентите на веригата разбират от поставени до изложената стока лепенки с информация за защита срещу кражба за срок от две години. За да се възползва от застраховката, клиентът трябва в едномесечен срок след покупката да направи регистрация в сайта на производителя на продукта, а в случай на кражба може да подаде заявление за подмяна само на точно определени електронна поща или телефон на производителя.

Това обаче не се обяснява на потребителите

преди и при извършването на покупката, уточняват от комисията.

Веригата за техника е отказала да изпълни застраховката на откраднат от неин клиент авто ресийвър с аргумента, че той не е изпълнил задължението си в едномесечен срок да се регистрира в сайта на производителя. Никой обаче не го е информирал за тези допълнителни действия, които следва да извърши като условие да се възползва от застраховката.

Проверката на КЗП е установила, че върху опаковката на продуктите, в гаранционната карта и ръководството им за експлоатация, а също и на стенда, на който са изложени, липсва информация за застраховката "Защита срещу кражба", както и условия и правила за участие.

След като търговецът никъде не посочва допълнителни условия за възможността клиентите да се възползват от рекламираната защита, те възприемат буквално информацията върху етикета "Защита срещу кражба за 2 години" и считат, че със закупуването на продукта директно получават това право, допълват от комисията.