Жителите на земята, скоро ще могат да видят образа на нашата планета в реално време, съобщава TSN. Това ще може да стане чрез сайта UrtheCast.com. За тази цел компанията собственик стартира на 26-ти ноември 2013 две камери в орбитата на планетата ни. Те ще правят 90-минутно завъртане около Земята 16 пъти на ден.
Според директора на UrtheCast Скот Ларсън за три години са набрани достатъчно средства и работата по проекта стартира с канадски и руски инженери и разработчици. Освен това всеки интернет потребител ще може да види Земята в космическото пространство със закъснение от 45 минути (максимум - няколко часа). Така зрителите ще могат да получат не само обширен изглед, но и да проверят какво се случва от тяхната страна на планетата, както и да наблюдават съседите си (и по държави). Компанията ще изпраща на Земята около 200 гигабайта данни на ден.
Разработчиците са влезли в множество сделки за партньорство, включително и с медийни компании, които ще имат достъп до излъчването след като камерите заработят. По този начин UrtheCast ще продаде изображението на различни изследователски компании и сателитни приложения, които ще осъществяват мониторинг за природни бедствия.