Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев незаконно е водил преговори в САЩ за нови мощности. Такава теза разви пред Нова тв бившият енергиен министър Румен Овчаров от правителството на тройната коалиция.

Преди няколко дни се заговори, че на площадката на АЕЦ "Козлодуй" може да се появи нов инвеститор, производител на електроенергия, а именно 7-ми, но американски реактор. Новината за това обяви самият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, след като се върна след четиридневното си работно посещение в САЩ.

Акцентът при визитата на министър Стойнев е бил само върху енергетиката, по-специално изграждането на нови мощности на АЕЦ "Козлодуй" по американската технология AP 1000.

Овчаров заяви, че гледа с насмешка на целия ентусиазъм около визитата на Стойнев в САЩ, тъй като по закон министърът на икономиката и енергетиката няма право да води преговори за нови енергийни мощности.

"Министърът трябва да направи опис на необходимите нови мощности, а Министерският съвет да утвърди този опис. След това ДКЕВР трябва да проведе съответните конкурси. Никъде няма опция преговори на министър с някоя си компания. Това е станало, но всъщност е противозаконно”, обясни Овчаров.

„Това го пише в Закона за енергетиката в случаите за изграждане на нови мощности в България. И тук не може да става дума за никакви мандати, дадени на Стойнев от министър-председателя. Той работи в нарушение на Закона за енергетиката.“, убеден е Овчаров.

По думите му този реактор, за който са водени преговори, за последните 20 години никъде не е построен. "Реакторът не е лош, но още не работи никъде. Щял да заработи в Китай, в САЩ, но лицензът, който получи от ядрената комисия на САЩ, беше с 3 на 2 гласа.  Председателят на комисията беше с особено мнение“, обясни Овчаров.

Според бившия енергиен министър най-добрият вариант е да пуснем отново 3 и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй, това би било най-евтиният вариант. "Те бяха затворени през 1992 г. на среща на Г-7 заради опасения, че не могат да бъдат доведени до съвременните изисквания за безопасност на разумна цена. Сега можем да кажем – това може да се случи на разумна цена и да бъдат експлоатирани още 30 г. Длъжни сме да проверим тази опция.”, смята Овчаров.

Според него втората и третата опция са произведеното оборудване за „Белене” да се използва или за направата на 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ „Белене”, или съответно за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Тези варианти са плод на здравия разум, смята той.

Сега вече има и вариант за американски реактор, заяви той. Сценарий това да се прави, за да се спрат протестите, би било твърде висока цена, смята той.

По негово мнение политически, геополитически слугинаж или обслужване на корпоративни интереси са вариантите за обяснение на причините евентуално да се получи американската подкрепа в тази област. „Не ми се ще да мисля, че е така“, каза още Овчаров.

„Приказваме си, хвърляме прах в очите на хората, вместо да се занимаваме със сериозния проблем какво наистина ще се случи с българската енергетика”, обобщи той.