По-евтин шаран ще ядем тази година за Никулден, прогнозират родните производители. Заради свръхпроизводството на тази риба се очаква пазарът да се наводни за 6 декември и цената да падне, пише в. "Стандарт". Много малки производители предлагат стоката си само за празника и са склонни да я продадат по-евтино, каза Йордан Господинов от БГ Фиш. Според него собствениците на водоеми предлагат стоката си на прекупвачи и продават за около 3 лв. на килограм.

От търговците обаче зависи каква ще бъде крайната цена на рибата в магазина, уточни Господинов. Според него заради свръхпредлагането най-вероятно цената ще падне под миналогодишната. По празника на рибаря през 2012 г. кило шаран се продаваше за 6,50 - 7 лв.

Сивият сектор е голям проблем за бранша, защото 50% от рибата се продават нелегално, казва Пачо Пашов от Националната асоциация на рибопроизводителите. Заради нелоялната конкуренция много фирми са принудени да продават стоката си на загуба под 3 лв. на кг, обясни той.

Част от производителите се спасяват с износ за Румъния. 25% от цялото произведено количество риба заминават за северната ни съседка, казва Пашов. Изнасяме и пъстърва за Турция, както и символични количества за Гърция и Македония. Това обаче не е в състояние да спаси рибните ферми и голяма част от малките водоеми са закрити.

Част от по-едрите производители също са пресушили язовирите и сеят зърнени култури на тяхно място, каза Пашов. Гърция ни наводнява с евтина ципура и лаврак, защото в страната има свръхпроизводство на тези риби. Цацата за празника пък ще въври по 2 лв.