Президентът на САЩ Барак Обама ще "помилва" символично две пуйки утре в навечерието на Деня на благодарността, традиция, която се спазва всяка година в Белия дом.

Двете пернати, които тази година отговарят на имената "Карамел" и "Пуканка", ще имат своята минута слава в ранния следобед в розовата градина на Белия дом. Те ще получат благословията на "лидера на свободния свят" в присъствието на десетки репортери и фотографи.

Двете пуйки, за които президентската резиденция организира конкурс за популярност в Туитър и Фейсбук, ще поемат след това по пътя към Маунт Върнън, имението на Джордж Вашингтон на около 20 км южно от американската столица.

Те ще останат там по време на празниците, след което ще намерят убежище в историческа ферма във Вирджиния. Денят на благодарността е един от най-големите американски празници. Той води началото си от първите години на колонизацията на настоящата територия на САЩ, когато европейците спазвали традицията да благодарят на Бог за изобилната жътва и помощта на индианците.

За много американци празникът е единственият повод в годината да се съберат със семейството си и пътуват до много далечни места за вечерята с неизменно меню – пълнена пуйка, тиквен пай и царевичен хляб. Около 45 милиона пуйки няма да имат късмета на Карамел и Пуканка и ще се озоват в чиниите.

Корпорацията на американските гледачи на пуйки създава традицията да подарява по едно пернато на президента по времето на Хари Труман, след Втората световна война. Утре ще се състои 66-та церемония. Но едва от времето на Джордж Буш-баща през 1989 г. президентите започнаха за упражняват правото си на помилване на една птица.