На технологичния пазар често се случва да излезе нов популярен продукт, който с течение на времето да се размножи с толкова много разновидности и разпространители, че в крайна сметка единствената разлика между различните модели е цената. Когато това се случи, по-малките играчи си пробиват път на пазара с използването на евтин хардуер, а големите се опитват да увеличат продажбите си, фокусирайки се върху луксозния сегмент и накрая всички се строполяват накуп, пише онлайн изданието Techcrunch.com.

В момента това се случва със смартфоните, като LG и HTC вече изпитват ефектите. А следващият голям участник на пазара, който ще поеме надолу, е Samsung. Причината за това е в софтуера и в частност злонамерения такъв, който бързо расте в системата на Android, както и разхвърляния магазин за приложения.

Samsung се обвърза с Google и не може да се отметне от този съюз. Но репутацията на Android като отворена и гостоприемна платформа беше срината от безброй примери на неприемливо поведение от страна на Google. Точно както Dell и HP, Samsung е обвързан със софтуерен партньор, който няма нужда от южнокорейската компания, за да се представя успешно.

Samsung има и доста сериозна конкуренция – от евтини устойства, работещи с Android, през базирани на системата Cyanogenmod по-скъпи телефони, до изгодните предложения на Huawei и Lenovo. В Китай Samsung губи почва от новака Xiaomi, чийто първокласен, но и достъпен смартфон RedMi завзема пазарния дял на Samsung, като почти една четвърт от потребителите на Xiaomi са бивши клиенти на Samsung.

С други думи Samsung трябва да се съревновава с всички, за разлика от Apple, която със своята ограничена линия и слабо проникване на пазара, но космическа печалба, се съревновава единствено със себе си.
Всички тези фактори вече се отразяват на приходите на Samsung. Продажбите са надолу с между 9 и 11 на сто, а приходите са се свили с 24%. Новият Galaxy S5 трябваше да е короната на възхода на приходите, но сега се оказва в основата.

Както вече споменахме, при наличието на два достъпни варианта, повечето потребители ще изберат по-изгодния. Лоялността към дадена марка се постига трудно, когато между разликата между многото на брой разновидности на една стока са минимални, коментира анализаторът на пазара на технологии Бен Томпсън.

„Основният проблем на Samsung е, че няма гъвкавост що се отнася до софтуера, което значи, че в дългосрочен план тя може да разчитата единствено на ценатаq за да бъде конкурентоспособна. Може би трябва да потърсят съвет от Dell или HP за това. Оказва се, че смартфоните не се различават от персоналните компютри – производителят на хардуер със своя собствена операционна система доминира пазара, докато всички останали се изяждат взаимно, като голямата печалба отива при собственика на софтуера”, отбелязва той.

А в крайна сметка това е истина на днешния пазар. Тя може и да не е по вкуса на хардуер производителите, но в края на краищата те ще са принудени да се съобразяват с нея.