Русия е в основата на решението на Украйна да прекрати подготовката на споразумението за асоцииране с ЕС, потвърди украинският премиер Микола Азаров.

"Русия предложи да отложим подписването и да започнем преговори", заяви Азаров в момент, когато ЕС обвини Москва, че оказва натиск върху Киев, за да предотврати споразумението. Премиерът обаче заяви, че няма договорки с Москва относно компенсации за проваленото споразумение с ЕС.

На среща с чуждестранни журналисти Азаров каза още, че не е имало никакво конкретно споразумение за ревизиране на цената на руския газ за Украйна. "В началото на декември започваме преговори с Русия за възстановяването на нормалните търговски и икономически отношения", заяви украинският премиер. ЕС не е предложил на Украйна необходимата подкрепа в трудната икономическа ситуация, в която се намира, каза още Азаров.

"Не получихме необходимата подкрепа от ЕС в момент, когато това беше важно. ЕС не предостави никаква помощ с изключение на декларации", допълни той. Азаров обвини Международния валутен фонд, че е поставил още по-тежки условия за отпускането на заем в навечерието на подписването на споразумението.

"МВФ или не разбира икономическото положение в Украйна, или преднамерено поставя неприемливи условия", каза още украинският премиер. "Ако не бяхме уредили нашия конфликт с Русия, щяхме да се озовем пред икономическа катастрофа", категоричен е Азаров. Той обаче подчерта, че страната му не иска просто да бъде залог в геополитическа борба.

"Украйна не е бойно поле между Русия и ЕС. Трябва да се вземат предвид нашите интереси", заяви украинският премиер. Той посочи, че украинският президент Виктор Янукович ще проведе по време на срещата на върха на Източното партньорство на ЕС във Вилнюс в четвъртък и петък "консултации" относно възможно едностранно подписване на споразумение за асоцииране. "Ние искаме да обсъдим проблемите тристранно" с Русия и ЕС, заяви Азаров. "Русия прие това предложение, топката е в полето на ЕС", допълни той.