За седем години са отворени досиетата на 8 000 бивши кадри от ДС, заемали държавни длъжности. Това съобщи по време на международната конференция "Преходът в Източна Европа през документите на комунистическите тайни служби" председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов. На конференцията, организирана от Комисията по досиетата, участваха представители на сходни структури в Германия, Полша, Латвия и Румъния.
2 млн. архивни дела и 1,5 млн. преписки е предоставило Министерство на вътрешните работи на Комисията до момента, съобщи зам.-министърът на вътрешните Йордан Грамов. По думите му МВР е най-големият донор на институцията, занимаваща се с архивите на бившата Държавна сигурност. Той съобщи още, че ще бъдат предадени и личните кадрови дела на служителите на комунистическата тайна служба.
Членът на Комисията Екатерина Бончева пък бе категорична, че разкриването на документите на ДС по никакъв начин на застрашава националната сигурност.
В доклада си журналистът Христо Христов, които е собственик на сайт, занимаващ се основно с тайните служби на комунистическа България, се спря на най-известните български политици - агенти на ДС. Първи в списъка му беше президентът Георги Първанов, който през 2007 г. бе обявен като секретен сътрудник "Гоце" на ДС. Според Христов, две парламентарни комисии по време на управлението на ОДС са скрили досието му.
Христов определи почетния председател на ДПС Ахмед Доган като „продукт на ДС", чиято политическа кариера била направлявана от службите. От доклада стана ясно още, че досието на настоящия председател на ДПС Лютви Местан е изчезнало.
Според Христов, до момента Местан не е дал обяснение дали настоящото му политическо поведение не се направлява и е зависимо от скриването на архивните документи.