Изненадващо и името на Сергей Станишев се появи сред кандидатурите за нов лидер на БСП за конгреса на 27 юли, пише "Труд". Тогава Станишев ще подаде оставка от поста, който заема от 13 години в партията.
Номинацията му бе издигната от социалисти във Велико Търново. Местните червени активисти излязоха с общо 7 предложения за водач на партията. Те са за Стефан Данаилов, Драгомир Стойнев, Михаил Миков Мая Манолова, Корнелия Нинова, Георги Кадиев и Янаки Стоилов.

БСП-Монтана излезе с три кандидатури. Четири общински организации застават зад Миков, три - са за Стоилов, а една - за сочения за фаворит на Станишев за негов наследник - Стойнев. Предстоят още местни събрания. Стойнев, Стоилов и Манолова - на тези имена за лидер на БСП залага БСП в Русе. Енергийният министър се ползва с най-голяма подкрепа, въпреки че Стоилов е депутат от дунавския град.

Областният председател на БСП в Пловдив Георги Гергов пък поделя номинации в региона със Стойнев, показаха резултатите от партийните събрания в региона. На по-малка подкрепа, сподер изданието, се радват Миков и Нинова. Официалните имена от Пловдив ще са ясни идната седмица.

БСП в Стара Загора също няма единна номинация за наследник на Станишев. Младежите социалисти харесаха депутата от Варна и близък сподвижник на сегашния лидер Красимир Янков. Вчера той заяви, цитиран от партийния пресцентър, че погледът му е насочен повече към парламентарния вот на 5 октомври, отколкото към деня на конгреса, но ако оглави БСП - може да победи Бойко Борисов.

БСП в Бургас номинира Стойнев, Стоилов и Корнелия Нинова. Зам.-шефката на парламента Мая Манолова нямала много гласове, защото не била посещавала партийците в морския град, обясниха социалисти. Кандидати за поста са още Георги Кадиев и Жельо Бойчев. Всеки номиниран може да си направи отвод в деня на конгреса.