Природният газ се оказва най-скъп в България от всички държави в Европейския съюз. Това показва сравнение на цените по т.нар. стандарт на покупателната способност - PPS (Purchasing Power Standart) на Евростат.

При него се елиминира влиянието на ценовите разлики в отделните страни заради различното ниво на брутния вътрешен продукт. PPS е условна валута, при която една единица купува еднакъв обем стоки или услуги във всички държави.

Така чрез данните за PPS на Евростат и цените в евро към първото полугодие на 2013 г. се получава, че 1 киловатчас природен газ за домакинствата у нас струва 0,1125 преизчислен в PPS. Най-близо до българите по скъпотия на газа са португалците с 0,1017 PPS (виж графиката).

Изненадващо най-евтин за домакинствата излиза газът в супербогатия Люксембург, където доходите на човек са най-високи. Там синьото гориво е наполовина, отколкото у нас. При тях е 0,0509 PPS. Почти същата е цената и във Великобритания - 0,0514. След тях са съседите от Румъния, при които нивото по PPS е само 0,0549. При съседите и в евро цената е най-ниска - едва 0,029 за киловатчас.

Това е близо 2 пъти по-малко, отколкото у нас. Българските домакинства плащат по 0,0513 евро с таксите. Иначе като абсолютна сума средната цена на газа като цяло в ЕС е малко по-висока от нашата - 0,0658 евро. Според експерти ниските цени в Румъния са заради собствените газови находища. Парадоксално, но при присъединяването ни заедно със съседите към ЕС през 2007 г. синьото гориво в България е било по-евтино от румънското - 7,36 срещу 7,60 евро за гигаджаул.

Оттогава обаче техните цени на газа са падали през всяка една от следващите години, а при нас са се вдигнали с близо 40 на сто до 2011 г.

При цената на електричеството сравнението по PPS дава по-добри резултати за България. Получава се, че токът ни струва почти колкото е средното ниво в ЕС. Изразено в PPS, това означава 0,203 при 0,198 за всичките 28 страни в съюза.
По-евтино, отколкото за българите, излиза обаче електричеството във Великобритания, Франция, Люксембург, Финландия, Швеция, Холандия, Испания, Австрия, Белгия. Дори и в Гърция, която купува ток от България, битовите абонати харчат по-малка част от парите си за него, показва сравнението на Евростат.

Абсолютните цени, които са използвани, обаче са към първото полугодие на 2013 г. Това означава, че не е включено поевтиняването на тока у нас с 5% от 1 юли. Ако то бъде отразено, сравнението ще бъде малко по-позитивно за България.

Всъщност и тогава в евро цената на тока у нас е била най-ниска в ЕС - 0,092 за киловатчас. Най-скъпа е еленергията в Дания, Германия и Кипър - между 27 и 30 евроцента за квтч.