Полицията е заловила двама бракониери, които са простреляли послушник от Жаблянския манастир, съобщи регионалният говорител на МВР-Перник - Венцислав Алексов.
Инцидентът е станал на 17 ноември, около 18,40 ч., докато 44-годишният мъж пасял манастирските овце. Той е бил прострелян пет пъти в корема, опериран е и е без опасност за живота.
Извършителите са 34-годишният М.И. от Перник и земенчанинът Е.Й. (40 г.) Двамата са бракониерствали в района на манастира, когато М.И. стрелял с ловна пушка и уцелил свещенослужителя. След това избягали с джипа на Е.Й., без да окажат помощ на пострадалия.
В процеса на работа било установено, че 34-годишният стрелец не е правоспособен ловец, а пушката, с която е стрелял, е собственост на Е.Й.
Органите на реда иззели оръжието на бракониерите - ловна пушка "ИЖ" и ловна карабина, както и боеприпаси за тях. Двамата са задържани за 24 часа.
Предстои да им бъдат повдигнати обвинения по чл. 129 от НК (за нанасяне на телесна повреда), за които законът предвижда лишаване от свобода до пет години.
След инцидента игуменът на манастира - архимандрит Касиян, разказа, че с бракониерите "живеят като във война", предаде Gradski.org. Почти всеки ден се стреляло, много кучета от манастира били убити, не били редки и кражбите на животни.
Пострадалият пък бил послушник в манастира, но не живеел постоянно в него, защото имал здравословни проблеми.