Германия е в началото на активния летен сезон, когато по аутобаните кервани от автомобили се движат на юг или на север. Топло време и вкусна храна - така изглежда перфектната отпуска за повечето средностатистически германци.

За 2/3 от хората, обаче решаващ фактор е цената на пакетната почивка, твърдят наблюдателите на нагласите от Фондацията за изследване проблемите на бъдещето в Хамбург. За 79 на сто от всички почиващи над 14 години цената определя почивката. И още нещо – стиснатите германци много държат да знаят какво получават срещу парите си по време на годишната ваканция. В представителното изследване се прави признанието, че германците остават една от най-пътуващите нации, но през последните години са станали доста претенциозни и капризни. Те очакват високо качество на всяка цена, но ако е възможно – да платят по-малко.

Мъжете, оказва се, държат повече на материалната страна на почивката – качество на хотел, на храна, възможности за общуване, за уелнес терапии и други глезотии. Жените, за разлика от мъжете, не се интересуват толкова от материалното, колкото от възможните емоции и перживявания именно в отпускарския период.