През 2007-а пловдивският митрополит Николай беше избран по същия скандален начин, какъвто сега се пробва за епископ Борис във Варна. Тезата е на журналиста от БНТ Горан Благоев.

В предаването „Кой говори" по Дарик журналистът отговори на въпроса кой е кукловодът в Българската православна църква и кои са част от помощниците му.

„През 2007-а година митрополит Николай беше избран по същия безумен начин, по който сега излъчиха Борис. Месец преди това духовното чедо на Николай - епископ Антоний, по същата схема стана Западно- и Средноевропейски митрополит. Порочната практика на Светия Синод - да се избира един безспорен и един без никакви качества - двама кандидати за епископи, такава е църковната традиция съгласно устава. Епархията излъчва двама кандидати, от които Светият Синод избира един. За да няма проблем Светия Синод в безспорността на единия и в тоталната оспоримост на другия, се излъчва един избираем и един неизбираем епископ", коментира Горан Благоев.

По думите му епископ Николай точно по такъв начин е бил излъчен и е станал митрополит: „Кой му помогна, помним ли?! Митрополит Кирил - покойният Варненски митрополит. Кой му помогна също - партия ГЕРБ, партия Атака, затова имаше целенасочени сведения, информации, включително кърджалийският свещеник Боян Саръев в деня, в който Светия Синод още не е избрал Николай за митрополит, Боян Саръев на литургията го споменава като вече избран каноничен Пловдивски митрополит - ето ви ги кукловодите, те не са от вчера и днес".