Разликата между любовта и сексуалното привличане личи по погледа, показва ново проучване на учени от университета в Чикаго. По погледа можете да познаете дали вашият възлюбен проявява сериозен интерес към вас или изпитва само сексуално влечение. Изследователите установили, че очите се концентрират върху лицето, ако гледат човек, който приемат за потенциален партньор. Ако пък чувства само сексуално привличане, вашият човек ще спира погледа си по други части от тялото ви и по-малко върху лицето ви.
Водещият автор на изследването Стефани Кациопо обясни, че въпреки че засега се знае малко за влюбването от пръв поглед или въобще за влюбването, тези нови модели могат да се окажат първите улики за това какви процеси стават в тялото според чувствата, които изпитваме. Най-сигурният знак са очите, по които можем да разграничим чувството на любов и обикновеното влечение към някого.

Проучването показва още, че няма значителна разлика във времето, което отнема на човек да идентифицира обекта, към когото изпитва романтична любов или сексуално желание. Това значи, че на мозъка му е нужно приблизително еднакво време за обработване на двете емоции. Анализът на данните обаче показва различни модели на движение на очите в зависимост от това какво изпитвате към субекта срещу вас.