Hа 22 януари водещият Драгомир Драганов празнува своя рожден ден. Бил облечен в сако размер 58-и и тежал 110 кг. Шест месеца по-късно е с 20 кг по-лек, носи дрехи с 10 номера по-малки, отново е на екран, има нова връзка и се чувства превъзходно.
Поводът да реши да се подложи на строг хранителен режим бил предаването "55 г. от вашия живот", което води заедно с Анна Ангелова. В момента екипът снима нови епизоди, които БНТ ще излъчи есента. "Исках отново да съм такъв, какъвто бях през 2000 г., когато водех "Чай", за да изглеждам добре за зрителите", казва журналистът. Сега той отново носи дрехи с размера от преди 14 г.

През последните няколко години Драгомир Драганов нямал сериозен професионален ангажимент в националната телевизия. А винаги е казвал, че работата е най-важна за него. Освен това приключил дълга връзка, което допълнително го демотивирало. Затова промяната водещият възприема като победа над самия себе си.


"Надвих инерцията от последните няколко години. Ако преди откривах смисъл в личните си взаимоотношения и сериозната връзка, която имах, беше стимул за мен да се грижа за себе си и да поддържам тялото си, то след това, когато я загубих, всичко се беше обезсмислило", разказва той.



Решението дошло именно на сутринта след рождения му ден. Станал от сън и веднага изпил чаша с гореща вода. Знае за вълшебния ефект, който тя има върху организма, от Лили Иванова. Но това е само прашинка от суровия режим, на който се подложил, а именно - да се лиши от всичко онова, което обича.



В началото на диетата карал на по 3 ябълки например. Или килограм и половина ягоди, но нищо друго. А имало и дни, в които менюто му се свеждало само до 1 грейпфрут. "Буквално изтезавах организма си. Но същевременно осъзнавах, че трябва да го разтърся. Да свия стомаха си, за да загубя апетит. Защото бях минал на зърнена диета - каквото зърнех, изяждах. А и си пийвах, а при мен алкохолът допълнително отваря апетита", обяснява Драгомир Драганов.

Сега той не пие алкохол, не ляга с пълен стомах и гледа да яде само до 18,00 ч вечерта, не приема сол и захар в чистия им вид, не близва нищо с глутен (тестени изделия), нищо тлъсто и пържено. Само задушено, на скара или в суров вид. Намалил е сериозно месото - хапва по малко риба, пилешко и телешко. Спрял е и млечните продукти, защото си направил тест, който показал, че усвоява в по-голяма степен съдържащите се в тях мазнини. От плодовете набляга на нискокалоричните и много полезни ананас и грейпфрут. И само от време на време си позволява натурален шоколад с много проценти какао.

"Ям сурови ядки и салати от пресни зеленчуци в огромни количества, но овкусени само със зехтин и лимон. Пия кафе в неограничени количества, защото много го обичам. И, разбира се, горещата вода. Не само сутрин. Поръчвам си и когато съм на заведение - вода като за чай, но без чая. Малко странно ме гледат", смее се водещият.
Най-често той обсъжда диетите си с Катя от "Ритон". Когато виждала на какво се подлага, от време на време тя го критикувала, че това, което прави, не е по правилата на никоя диета. "Но както казах - аз съм най-добрият диетолог, когато става дума за самия мен", смее се Драганов.

Напоследък той понася много критика за външния си вид и от жълтите медии. "То няма угодия - когато се ошишках - Драго Чая е дебел, прилича на хипопотам. Сега отслабнах - останал само кожа и кости. Но тези хора не знаят, че на мен не ми пука от това. Аз не го правя за някой друг, аз го правя за себе си, живея за себе си", категоричен е водещият.

Най-сериозните му критици, когато започнал да губи битката с килограмите, били родителите му. Майка му все го съветвала да мине на диета и му правела забележки, когато се хранели заедно на заведение. "А сега казва - стига толкова", смее се Драгомир Драганов. "Хората, които наистина ме познават, осъзнават, че зад промяната на външния ми вид стои една много сериозна вътрешна промяна на отношението ми към самия мен. За мен беше важно да намеря повод да преосмисля целия си начин на живот. Има много хора, които имат проблеми с теглото, но не са искрени в желанието си да променят това. Болшинството дебели хора просто си намират оправдания. Човек трябва да си помогне сам", казва журналистът.

Преди време негова колежка от националната телевизия му казала: Ще видиш - като влезеш във форма, ще започнеш и нова връзка. Тогава само се смеел и не повярвал, но така и станало. "Това ме прави много щастлив", казва Драгомир Драганов.
Сега той започва да включва и спорт в режима си. Освен че ходи пеша на работа - от НДК до Орлов мост, си е взел карта за фитнес, има инструктор и започва да тренира. Според него пълните хора трябва първо да изчистят излишните килограми и чак след това да спортуват, защото иначе ще натоварят излишно много сърцето си. "За да спортуваш, трябва да си лек. Затова - първо диетата, после спортът", казва Драганов.