Принудителната смяна на топломери е незаконна, категорични са специалистите. Предстои за година-две смяна на уредите в домовете на 30-35% от клиентите на топлинна енергия в столицата, които са над 121 000 домакинства в София.

Пазарът на уреди за дялово разпределение, който остава за подялба между топлинните счетоводители в София, се сви до 9-10 млн. лв.

Толкова пари още може да се вземат от смяната на старите с нови топломери (както масово се наричат уредите върху радиаторите - б. р.), заради изтичане на 10-годишния срок на гаранция на батериите им. Иначе целият пазар на уреди се оценява в топлофикационния сектор за над 30 млн., за София той бе 25 млн. лв.

Числото за столицата е голямо, тъй като от 570 хил. потребители на топлинна енергия в страната, 404 000 са в София. Очакваше се пикът на подмяната да бъде тази година и това се случи. Така че към 16 млн. лв. от гарантирания за фирмите пазар на нови уреди в София вече са платени от хората, които се отопляват с парно.

Само че оставащите 9-10 млн. лв. са си 9-10 млн. лв. и битката за тях продължава.
В доклад на министерството на икономиката от предишни години се казваше, че над 58% от уредите са монтирани през 2002 г. Прогнозата бе, че през 2010 г. трябва да се подменят 29 на сто от тях, а през 2011 - 58%, което прави 87 на сто. Вече сме в края на 2013 г., а е факт, че 30-35 на сто от топломерите още не са угаснали.

Подмяната им ще струва на домакинство между 100 и 160 лв., тъй като в повечето жилища има по три радиатора, а цената на уредите продължава да е между 28 и 39 лв. - в зависимост дали са за визуален отчет като старите, или с дистанционен радиоотчет.
Кампанията за смяна на старите топломери мина през различни етапи - от агресивна реклама, през едва ли не ултимативни писма от някои фирми, до плашене, че ако изгаснат уредите, парното ще се начислява на пълна мощност. Разрази се и не толкова открита, но сериозна конкуренция между фирмите за дялово разпределение. В бранша казват, че тя вече е поугаснала.

Въпреки "ударите под пояса" не се сбъдна прогнозата, че се очаква сериозно преразпределение на пазара- едва 300 сгради, или 2,5%, са сменили топлинния си счетоводител. Точно преди година "24 часа" помогна на своите читатели да не се поддават на заплахи и им каза, че ако изгаснат уредите насред отоплителен сезон, това не означава, че ще плащат на пълна мощност, сиреч максимума, както ги плашеха служители на фирми, а ще им се смята на база на предишния сезон с корекция от температурата. Предупредихме още, че не е задължително уредите да се сменят точно на 10-ата година, тъй като е възможно те да угаснат на 11-ата и дори на 12-ата година (виж на 3-а стр. факсимиле от миналогодишната публикация - бел. ред.)

Никъде не е записано, че уредите трябва да се сменят точно след 10 г., признаваха и от фирмите за разпределение.

Ясно е, че преди да се сменят старите топломери с нови, компаниите ще бъдат активни и в завладяване на остатъка от пазара, тъй като това ще донесе приходи, които ще получат отново чак след 10-12 г., когато ще се зададе нова смяна.

Вероятно те ще бъдат настъпателни и през започващата зима, тъй като новата наредба за топлоснабдяване, която бе временно отложена за следващия отоплителен сезон, предвижда четири начина за отчитане, включително и по кубатура, за която не трябват уреди.

Няма никаква пречка нови топломери да се монтират и през отоплителен сезон, казват експерти от столичната топлофикация. Рекламната кампания или напомнянето, че трябва да се сменят уредите, е било най-вече в изравнителните сметки.

Какво съветват специалистите на столичното парно?

Да се следят старите уреди и ако изгаснат, веднага да се извика топлинният счетоводител, за да ги смени. Не че съществува опасност сметките в края на сезона да се начислят на пълна мощност. Дори да спре да работи батерията им, ако бъдат подменени ден-два след това, данните могат да се извадят от паметта им на компютър и така няма да се създаде проблем. Ако обаче угасването им бъде установено от топлинния счетоводител при годишния отчет, то тогава ще се смята на база на предишния отоплителен сезон. Така, ако сте решили да пестите в някоя стая и спрете вентила, това няма как да се отрази в изравнителната сметка.

От фирмата за дялово разпределение "Техем" съобщиха, че от общо 6000 сгради, които тя отчита, едва 12% не са подменили уредите си. В това число влизат и единичните случаи в сгради, където са останали един или два апартамента, в които клиентите все още не са го направили.

"Клиентите, които все още не са подменили уредите си, а са информирани за изтекъл гаранционен срок, трябва да бъдат особено внимателни през тази зима. Те периодично трябва да бъдат проверявани, за да са сигурни, че все още показват данни на дисплея. При изгасване трябва да се обърнат към обслужващата ги фирма, без да чакат годишното отчитане през май, тъй като това крие рискове", казва Милена Стоянова, управител на фирмата. Рисковете са, че при изгаснал дисплей, който не е констатиран месеци наред, е възможно данните да не бъдат снети коректно и да бъде начислена мощността от миналия отоплителен сезон, което няма да отговаря на реалното ползване на клиента през тази зима.

Повечето фирми предлагат уреди с визуален отчет, каквито са и досега, и новата вълна - с радиоотчет, който да се прави, без да се влиза в жилището. "Техем" продава уреди само с дистанционен отчет, но ако блокът не иска месечно отчитане, то не се извършва и не се плаща за него и тази функция не се активира. Ако в една сграда едно или две домакинства са със старите уреди, това не пречи останалите да се отчитат дистанционно всеки месец. Ако обаче без топломери за дистанционен отчет са 40-50% от клиентите, то месечният отчет няма да стане.

Семействата, които имат такива уреди, но не се отчитат месечно, ще бъдат отчетени в края на сезона, но няма да им се влиза в дома, казват от фирмата.

От столичната топлофикация казват, че 13% от сградите ползват отчитане на парното всеки месец. Повечето са с новите уреди, данните на които се четат дистанционно, но има и случаи, в които домоуправителите събират всеки месец данните от домакинствата, тъй нареченият самоотчет.