Паркоместа пред китайски търговски център, оцветени в розово, обозначени с табели „Запазено за жени” и с 30 см по-широки от нормалното, предизвикаха ожесточен дебат в Китай, който официално приема равенството между половете, но където старомодният сексизъм е ежедневие, предаде AFP.
Молът, който се намира в центъра на северния пристанищен град Далиен, трудно може да се различи от хилядите други търговски комплекси, никнещи из страната в рамките на мащабна инициатива за урбанизиране. Той може да се похвали с магазини за дрехи, вериги за бързо хранене, кино и е любимо място за новата китайска средна класа.

Това, което е необичайно в случая, е, че 10 паркоместа пред главния вход са запазени за жени, които имат проблеми с паркирането при стандартни условия, казват от управата на мола.

Потребители в социалните мрежи обвиниха ръководството на комплекса в сексизъм и остаряло мислене. „Предполага се, че това трябва да покаже уважение към жените, но в действителност това си е обида”, казва един от тях.

Мениджърите на мола отхвърлят обвиненията. „Само искахме да улесним жените, които са по-голямата част от нашата клиентела”, каза Янг Хонгджун, която самата тя е жена. „Това не е обида за жените въобще”, добавя тя и посочва: „Ако паркоместата са по-големи, то това е само заради практически причини. Това не означава, че жените карат по-малко добре от мъжете.”