„Като изключим съобщенията от САЩ, които твърдят, че разполагат с неопровержими доказателства, че полет MH17 е бил свален, днес вече и в руските медии има подобни информации”, коментира в „Събуди се” журналистът Чавдар Стефанов, един от най-задълбочените изследователи у нас на конфликта в Украйна и събитията в региона.
Той даде за пример публикация в „Коммерсант”, според която по намерени останки на падналия малайзийски самолет са открити следи от шрапнели, белег за попадение от взривила се ракета.

Подобни поражения е имало и по сваления погрешка от Украйна руски самолет през 2001 г., допълва изданието. Тогава полетът бе от Тел Авив до Новосибирск. Така остават съмненията чия е била ракетата, за която се предполага, че е ударила Боинга.

Стефанов посочи, че вероятно става въпрос за ракетния комплекс „Бук”. „Въпросът е кой има подобни ракетни системи”, добави журналистът и уточни, че конфликтът между правителствените сили и проруските сепаратисти е ограничен само до някои райони в две украински области – Донецка и Луганска.

Всяка подвижна установка „Бук” е снабдена с четири ракети, които могат да бъдат изстреляни в рамките на минути. Според Чавдар Стефанов сепаратистите разполагат с хора, които имат квалификацията да използват подобни системи, с каквито са въоръжени и Украйна, и Русия.