Проблемите са много в здравеопазването. Аз самата на моменти се чудя кое му е наред. Трябва дейности, които в момента се извършват в болниците, да бъдат изтеглени в доболнична помощ. Това каза пред БНТ здравният министър д-р Таня Андреева.

В момента тече проверка на НЗОК в болниците, защото за този месец има в пъти завишение на данните за дейности. Надзорният съвет на касата вчера взе решение да провери лечебните заведения, които имат много повече от обичайните отчетени дейности, каза Андреева.

Болниците ще получат на 100% за дейността си. Но това не изключва контрола – какво е отношението към пациентите, какво е лечението и пр., подчерта министърът.

За детето, починало пред 550 лекари проверката е установила, че линейката не е закъсняла, била е оборудвана с необходимата апаратура. Може би е пропуск, че когато екипът е слязъл да окаже спешна помощ, не е бил с оборудването. Изчакваме официалния доклад, за да решим ще има ли наказания, каза Андреева.

За лекарствата за деца, болни от левкемия и изобщо за онкоболните министър Андреева каза, че е научила за проблема преди два месеца и то от медиите. Тя дори не е допускала, че може да има толкова сериозен проблем. "Тогава разбрах от медиите, че тези медикаменти за онкоболните не могат да бъдат осигурени, защото фирмите, вносители не са регистрирали медикаментите. Тези медикаменти ще бъдат плащани от болниците. Въпросът е как ще бъдат плащани от държавата, за да не се товарят бюджетите за болниците" каза министърът.

Д-р Андреева изрази благодарност на лекарските екипи от "Александровска болница", които безвъзмездно обикалят бежанските центрове и следят за здравословното състояние на хората там.