Президентът на Украйна Виктор Янукович не е заинтересован от Европа, но не иска да се присъединява и към Русия. Това заяви лидерът на партия „УДАР“ Виталий Кличко в интервю за изданието Frankfurter Allgemeine Zeitung.
"Не Украйна обръща гръб на Европа, а правителството. Разочаровани сме, излъгаха ни. Надявахме се на реформи, с помощта на които нашата страна да се интегрира в Европа – в съдебната система, в правоохранителната сфера, в сферата на борбата с корупцията... Правителството обещава по-добър живот, но в действителност при нас има оргия на корупцията, инвестиции изтичат от страната, икономиката се свива", каза Кличко.

„При сегашната система тези хора имат възможност да трупат огромни пари. Украйна е една от най-корумпираните страни в Европа, а европейската интеграция изисква реформи, които биха попречили на режима да върши своите тъмни дела. Затова Янукович не се интересува от Европа. Той също не иска да се присъединява и към Русия, защото в руската империя царят е един – останалите са губернатори. Но сега Янукович има проблем: икономиката не работи, той има спешна нужда от пари, подозирам, че руснаците са му направили добро предложение“, каза още Кличко.

Кореспондентът на изданието два пъти Кличко, дали може да се говори за началото на нова „оранжева революция“. Той отговори уклончиво: „Засега не мога да отговоря на твоя въпрос“.