Оранжев и жълт код са обявени за 26 ноември заради силен вятър, сняг и поледици в Северна България, съобщават от НИМХ.

Оранжевият код, предупреждаващ за опасно време, е обявен в пет области на Североизточна България. Снеговалежи и силен вятър ще създават условия за навявания и виелици в областите: Разград, Търговище, Шумен, Силистра и Добрич.

Жълтият код за потенциално опасно време е в сила за 11 области на страната. С понижението на температурите дъждът ще преминава в сняг в областите: Кюстендилска, Пернишка, София-град и Софийска област, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Плевенска, Великотърновска, Габровска и Русенска.

Във вторник ще е облачно с валежи, главно в Централна и Източна България, като в Югоизточна България и по Черноморското крайбрежие валежът ще е от дъжд, а в останалите райони дъждът ще преминава в сняг.

Вятърът ще се ориентира от север - североизток и ще е до умерен, в източните райони и силен. Температурите ще продължат да се понижават и ще са почти без дневен ход. Минималните ще са между минус 2° и 3°, по Черноморието и в югоизточните райони 5°-7°, максималните в повечето места между 1° и 6°. В София минималната ще е минус 2°, а максималната 1°.