„18 юли 2012 г. бе горещ ден, но когато пристигнах на бургаското летище, изпитах студ“, сподели преди минути почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов.

С кратка възпоменателна церемония днес бе почетена годишнината от трагичното събитие, в което загинаха българинът Мустафа Кьосов и петима израелски туристи. На нея присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, представители на еврейски общности в Бургас, шефът на летището, на ОД на МВР, на жандармерията и служители, участвали в спасителни операции след взрива.

„Непрекъснато поддържаме връзка със семействата на загиналите и ранените в атентата. Те никога няма да забравят това, което се случи. Много от семействата са запазили стаите на децата си такива, каквито са били преди смъртта им“, допълни Мандов.

Той каза още, че част от оцелелите са дошли отново на почивка в България и благодари на хората, които са участвали в спасителните действия на 18 юли 2012 г.

Пред мемориала, който бе открит преди година в памет на загиналите, бяха поднесени венци и цветя. Кметът на Бургас Димитър Николов подчерта, че ситуацията на бургаското летище е много променена, защото е открит нов терминал. Той каза, че аеропортът е едно сигурно място за пристигане и изпращане на туристите.