Външният министър Кристиан Вигенин обяви в Грузия, че кандидатурата на Кристалина Георгиева е загубила шансове за Върховен комисар по външната политика, информира Би Ти Ви. Според него нова номинация трябва да бъде направена от кабинета „Орешарски” до 30 юли. Външният министър призна, че името му е сред обсъжданите в БСП за еврокомисар.

"След заседанието от онзи ден обаче е напълно ясно че Кристалина Георгиева няма шанс да получи този пост, този пост ще бъде за европейските социалисти. Затова, вместо да подвеждаме българските граждани, трябва политическите сили с премиера да седнат и да обсъдят какво да е решението защото очакването е българската кандидатура да бъде представена до 30 юли”, посочи Вигенин.

Според него е хубаво да се определи от правителството кой е полезният за България ресор.

"Намирам за удачно това правителство да предложи еврокомисар. Аргументите, че това правителство си отива важат със същата сила и за едно техническо правителство като служебния кабинет, което ще управлява два месеца и неговият хоризонт също е ограничен", коментира Вигенин.

Външният ни министър е в Грузия за официалното ратифициране на договора за асоцииране съм ЕС което ще направи бившата съветска република част от европейския пазар.