Хората по света се женят все по-късно, като най-много отлагат сватбата западноевропейците, съобщи в. "Дейли мейл".

Средната възраст, на която застават пред олтара скандинавците и западноевропейците, е над 30 години, показа карта, направена от сайта Priceonomics по данни на ООН. В САЩ средната възраст за жените е 26,9 години, но за мъжете е 29,8. За разлика от тях афганистанците се женят едва навършили 20 години.

Основният фактор, който ръководи сключването на брак по света, е икономически. Колкото по-богата е държавата, толкова повече изчакват хората.

Навсякъде по света възрастта за женитба на мъжете е по-висока, отколкото на жените. В развиващите се държави обаче жените продължават да се омъжват за много по-стари мъже. В 39 от изследваните държави 20 процента от жените се омъжват до 18 години, а в 20 държави 10 процента от момичетата, ненавършили 15 години са омъжени. Мъжете се женят на 18 години само в 2 процента от държавите.

Освен че възрастта за създаване на семейство се увеличава по целия свят, все по-малко хора вече сключват брак, особено в САЩ. Там вече по-малко от половината пълнолетни са семейни в сравнение със 72 процента през 1960 г.

Това обаче не означава, че хората го правят съзнателно. Изследването показва, че семейният живот е предпочитан навсякъде и 80 процента от мъжете и жените сключват брак преди да навършат 50 години.