Особено вълнение предизвиква днешният ден в Карлово - малкото подбалканско градче, дало на народа ни най-великия му син.

Ако другаде името на Васил Левски предизвиква почит и преклонение, то тук споменът е още жив и са живи наследниците на измъчения му род. Затова и денят, честван в цяла България, точно тук се възприема и лично.

Карловци започнаха празничния ден още от сутринта с празнична литургия в храма "Свети Николай", до чиито стени е и скромният гроб на майката на великия българин - Гина Кунчева. Те поставиха цветя, а после на площад "20 юли" посрещнаха участниците в традиционния от 20 години поход "По стъпките на Васил Левски" - от Плевен до Карлово. 200 млади и недотам млади хора извървяха пътя на Апостола, а това, което ще им остане, е незабравимо, твърдят те.

Преминали изпитанието, участниците в похода са убедени, че идеите на Апостола не са забравени и в хората има още много добро, което трябва да се събуди. По-късно в къщата-музей "Васил Левски" бяха представени най-новите издания, посветени на Дякона, а в национален музикален преглед участваха общинските организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

В 20.30 часа вечерта почетна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада ще изнесе знамето на карловския революционен комитет, което традиционно участва в тържествения митинг-заря, предавана директно и в телевизионен ефир. Президентът Росен Плевнелиев ще участва в тържеството.