Министърът на културата д-р Петър Стоянович прие днес посланика на Република Гърция в България Н.Пр.г-н Димостeнис Стоидис.

Министър Стоянович още в началото на разговора изтъкна традиционно приятелските отношения между България и Гърция и посочи, че южната ни съседка за нас е не само дългогодишен партньор, но и пример за добро управление на културното наследство, съобщиха от МК. По време на срещата, която се проведе в Министерството на културата, д-р Петър Стоянович информира посланик Стоидис за основаването на Националния комитет по повод предстоящото през 2014 г. отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на Цар Самуил Български и уточни, че той се оглавява от министър-председателя Пламен Орешарски. В Националния комитет по отбелязването на годишнината от кончината на цар Самуил ще има двама зам.-председатели – председателят на БАН академик Стефан Воденичаров и министърът на културата на България. Поканени са и министрите на образованието и науката, на външните работи и на отбраната, очаква се и Негово Светейшество Българският Патриарх да изпрати свой представител - член на Светия Синод на БПЦ, поясни Стоянович. Той разказа на гръцкия дипломат и за сформирания Оперативен организационен комитет по повод годишнината, който се оглавява от изтъкнатия български медиевист акад. Васил Гюзелев, със заместник-председател доц. Людмил Вагалински - директор на Националния археологически институт с музей при БАН.

След като запозна посланик Димостeнис Стоидис с предстоящите прояви, Стоянович предложи Гърция догодина да участва с изтъкнати свои учени в Международната научна конференция, посветена на годишнината. Гръцкият дипломат посрещна с интерес предложението и обеща да предаде тази негова покана на Министерството на културата на Гърция.

В хода на разговора посланик Стоидис съобщи, че през 2014 г. Гърция ще председателства Европейския съюз - инициатива, която ще бъде задължително съпроводена и от редица значими културни мероприятия и прояви, с множество възможности за съвместни изяви и с България. В тази връзка посланик Стоидис помоли Стоянович да бъдат обсъдени възможностите за гостуване на гръцка изложба на тема "Морска политика" в престижната галерия "Средец" през следващата година. Стоянович изрази желание България и Гърция да продължат добрия дух на сътрудничество помежду си и подчерта, че при подготовката на изложбения план на галерията за 2014 г. ще бъде направено всичко необходимо тази гръцка изложба да се случи.