Министър-председателят Пламен Орешарски и румънският му колега Виктор Понта обсъдиха двустранните отношения между България и Румъния, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Букурещ Мариана Конова.

Двамата разговаряха и за партньорството на двете страни в ЕС и НАТО и за сътрудничество в региона. По-рано днес премиерът проведе среща и с председателя на Камарата на депутатите на Румъния Виорел Згоня.

Премиерът Пламен Орешарски е в Румъния, за да вземе участие във втората Среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай. Първата среща в този формат се състоя през април миналата година във Варшава. На нея китайската страна обяви мерки за развитие на сътрудничеството със страните от ЦИЕ, между които отпускането на специална кредитна линия в размер на 10 млрд. щатски долара за осъществяване на съвместни проекти в областта на инфраструктурата, високите и екологично чистите технологии, създаване на инвестиционен фонд, насърчаване на китайските предприятия да създават икономически и технологични зони в страните от ЦИЕ и други.

Срещата на правителствените ръководители Китай-ЦИЕ е съпътствана от икономически форум, в който утре ще вземат над 1000 представители на публичния и частния сектор от страните-участнички : Китай, Румъния, България, Полша, Унгария, Словакия, Чехия, Словения, Сърбия, Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина, Естония, Албания, Латвия, Литва и Македония.