В катастрофата край Донецк е починала Пуан Шри Сити Амира - бабата на премиера на Малайзия Малайзии Наджиба Тун Разака. 83-годишната жена е пътувала сама. Тя е излетяла от Амстердам за Джакарта, съобщава малайзийският вестник The Star.

„Тя беше много, много мила жена. Сърдечна, прекрана, беше пазителка на домашното огнище и се грижеше прекрасно за дядо ми”, разказва Датин Фарида Абдулла – член на семейството на премиера. По думите й в Амстердам Пуан Шри Сити Амира е била заедно с дещеря си, която не успяла да си вземе билет за същия полет.

Един от най-авторитетните световни учени и борци срещу разпространяването на СПИН Юп Ланге е бил сред пътниците на разбилия се вчера в Украйна самолет на малайзиските авиолинии, предаде агенция "Франс прес", позовавайки се на съобщение на основаната от него неправителствена организация "Фондация ФармАксес".

В самолета с 298 души на борда е имало голям брой известни изследователи и активисти срещу СПИН, които пътували за международна конференция в Австралия, допълва "Асошиейтед прес".

Сведенията за точния брой на загиналите участници в конференцията, която се открива в неделя в Мелбърн, са противоречиви, съобщи премиерът на австралийския щат Виктория Денис Наптин, цитиран от световните агенции. Според някои данни става дума за около 100 души.

59-годишният холандски учен Юп Ланге е баща на пет деца и е пътувал със съпругата си. Той се е занимавал с изследване на СПИН от 1983 г. и е бил председател от 2002 до 2004 г. на Международното СПИН общество, което е организатор на конференцията в Мелбърн.

Сред пътниците на разбилия се самолет е и говорителят на Световната здравна организация (СЗО) Глен Томас, съобщи на брифинг в Женева друг говорител на СЗО, цитиран от "Франс прес". 49-годишният Томас е бивш журналист от Би Би Си. В негова памет в залата за брифинги на СЗО имаше минута мълчание.

По данни на "Асошиейтед прес" на борда на разбилия се малайзийски самолет са пътували граждани на поне 10 държави: Холандия (173), Малайзия (44, от които 15 души екипаж и 2 деца), Австралия (28), Индонезия (12, включително едно дете), Великобритания (9), Германия (4), Белгия (4), Филипините (3), Канада (1), Нова Зеландия (1) и Хонконг (1).

"Ройтерс" съобщава и за един румънец с двойно гражданство, чието семейство не желае да бъде разкрито името му. Все още се изяснява националността на 18 от пътниците.

Самолетът на компанията Malaysia Airlines се разби на територията на Донецка област на 17 юни около 19 часа московско време.
В катастрофата умряха всички 298 пътника и членовете на екипажа.

Идентифицирането на самоличността на загиналите при катастрофата ще се извърши от Интерпол, съобщи украинското вътрешно министерство. За това са се споразумели в телефонен разговор вътрешният министър Арсен Аваков и генералният секретар на Интерпол Роналд Ноубъл.

На мястото на трагедията в Източна Украйна са открити 181 тела на жертви, съобщава АП, цитирайки представител на украинското външно министерство. Телата са откарани в Харков на около 270 км от мястото на катастрофата, за да бъдат идентифицирани.