Софийски градски съд гледа при закрити врати съдебно-психиатричната експертиза на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

За да закрие заседанието само за разглеждането на експертизата, съдът се позова на текст от НПК, който предвижда, че това може да се случи, за да не се разгласяват информация от личния живот на Доган. Това е експертизата, която съдът назначи на предното съдебно заседание, след като Ахмед Доган поиска той да бъде заличен като свидетел. Експертизата е изготвена от вещото лице Игнат Петров, заключението е в съда от 20 ноември.

И днес почетният председател на ДПС Ахмед Доган не дойде в съда, за да свидетелства. Той продължава нередовно призован и отново е представил болничен лист за отсъствието си от болница "Лозенец". На днешното заседание не дойде и Христо Бисеров, въпреки че е редовно призован. Бившият вече зам.-председател на ДПС и депутат, който отскоро стана обвиняем за пране на пари, трябваше да бъде разпитан като свидетел, тъй като е един от очевидците на нападението.

По-рано съдебното заседание бе прекъснато, тъй като на свидетелка й прилоша и се наложи да я прегледа лекар.

Сградата на Съдебната палата на предното заседание дойде лидерът на ДПС Лютви Местан, за да даде показания като свидетел по делото срещу Октай. Местан каза, че идва, за да даде съответните показания. На въпрос към него за здравословното състояние на почетния председател на партията, той каза: "Не му позволява днес да бъде на делото". В съдебната зала бяха още Рамадан Аталай и секретарят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Ахмед Доган пропуска поредно заседание на съда, който гледа делото срещу Октай Енимехмедов. Първото заседание на съда не тръгна именно, защото се оказа, че е болен. Тогава дори се появи вероятност Доган да бъде принудително доведен в съда, но по-късно съдебният състав получи болничен лист за заболяване на Доган и тази вероятност отпадна. Преди второто заседание пък той вече беше изпратил болничен лист и отново не беше в залата.

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на Октай Енимехмедов, нападнал публично и пред камерите лидера на ДПС, за опит за убийство на Ахмед Доган. Ако бъде признат за виновен Енимехмедов може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи, че е извършен опит за убийство, а не закана. На 9 юли 2013 г. Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд и обвинителния акт.