Украинските медии разпространиха запис на прехванати вчера разговори между опълченци, в които един от тях съобщава за свален самолет, който се оказал пътнически.

Запасите на огласени от Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

В 16:33 (местно време) вчера боец с позивна "Майор" съобщава на друг боец с позивна "Грък" за свален самолет. "Самолетът е свален от чернухинските...Казаците, дето са при Чернухино. Самолетът се разпадна във въздуха, в района на рудник "Петропавловски". Намериха първата жертва. Жена. Цивилна", съобщил "Майор".

Сред 40 минути, в 17:42, той потвърждава, че сваленият самолет е пътнически: "С една дума, сто процента пътнически самолет". В отговор на последвалия въпрос дали в него е имало много хора, той отвръща положително. На въпроса дали в самолета е намерено някакво въоръжение, отвръща: "Не, само цивилни вещи, медицински неща, кърпа, такова, тоалетна хартия".

По думите на майора на мястото, където е паднал самолетът, са намерени документи на студент от Индонезия, който учил в Университета Томсън.

Освен това огласени са и преговори на руския граждани Игор Безлер, който докладвал за сваления самолет на полковника от Главното разузнавателно управление на Генщаба на руската армия Василий Геранин: "Току що свалихме самолет. Група "Минера". Падна отвъд Енакиево...Отидохме да търсим и снимаме сваления самолет. Дими", съобщава Безлер на Геранин в 16:40 часа. На въпроса "Преди колко минути", той отвърнал: "Някъде преди 30 минути".

Записите на разговорите бяха обнародвани от ръководителя на СБУ Валентина Наливайченко на пресконференция късно вечерта в четвъртък.