Николай Иванов от асеновградския квартал Горни воден съди министерството на здравеопазването. 28-годишният мъж е бил болен от рак на дебелото черво. След поредица от много тежки операции и продължително лечение в испанска клиника, той оцелява. Там лекарите, впечатлени от желанието и борбата за живот, правят на Николай отстъпка и се съгласяват той да изплати поетапно дълга си от 150 хиляди евро. Тези пари са за операциите, лечението и престоя на момчето в чуждестранната болница. Тук Николай е поискал от държавата да подпомогне лечението му. Никой не е подал ръка на болния, никой дори не го е насочил къде да отиде. Просто казали, че е отписан и си отива.
Николай е без баща, човекът е починал. С майка си и брат си продават всичко, апартамент в Асеновград, кола, имущество. И тръгват на най-важния кръстоносен поход в живота - да спасят Николай.

Благодарение на невероятните специалисти от испанската клиника Ники вече е добре, напълно здрав е, но заради него от неговото раково вещество докторите изработват ваксина. Тя действа срещу възможността болестта да се появи отново. Ваксината струва 25 хиляди евро. Поставена е на Ники в Испания миналия месец.

Преди това майка му лично е била в министерството на здравеопазването, където е запознала за пореден път експертите с положението на сина си. Тъй като в България такова лечение не се прилага, от МЗ заявяват, че ще покрият разходите по ваксината и ще платят на испанската болница 25-те хиляди евро.

След това обаче изстрадалото семейство получава отказ лично от заместник-министър професор-доктор Чавдар Славов. Той оспорва испанските лекари и смята, че това според него прилагането на ваксината е експериментално лечение. От Испания обаче лекарите заявяват, че това е доказана медицина и доказано лекува. Живият пример са многото оздравели и самият Николай.

"Завели сме дело в Административния съд в София за въпросните 25 хиляди евро. Обмисляме да съдим държавата за цялостното лечение на Николай", каза пловдивският адвокат Стоян Донков, който напълно благотворително води делата на младежа.

"Страшно е да си чужд в собствената си държава. Толкова хора умират в България, без някой да им помогне, да ги насочи къде да търсят помощ. Преживях ада, върнах се от там. Не усетих никаква грижа от нито една наша институция, нямам думи. Но въпреки всичко съм твърдо решен, толкова обичам родината си, че тук ще живея и тук ще създам семейство", категоричен е Николай.

Сумата, която той ежемесечно изплаща на испанската клиника е 1500 евро. От дълга са останали още 50 хиляди евро. Публикуваме банковата сметка, в която хората с добри и благородни сърца могат за превеждат суми в помощ на младия човек.

В момента тече ДМС-кампания за събиране на средства чрез SMS с текст на латиница DMS NIKOLAY на номер 17 777.

Средства се събират и в
Обединена Българска Банка по дарителска сметка
на Николай Владимиров Иванов –
BIC UBBS BGSF № BG56UBBS80021088498330