Повече от 58% от българите не биха теглили кредит в никакъв случай. Това сочи изследване, представено от представители на Института за икономически изследвания при БАН. Статистиката е направена сред 1000 пълнолетни граждани през периода 1 август -10 септември тази година, каза проф. Митко Димитров, директор на института.

Между две трети и три четвърти от участниците в анкетата смятат лихвите и таксите на банките за високи, а условията за отпускане на заеми за непрозрачни. Същевременно около 84% от участниците в изследването заявяват, че не могат вече да спестяват.

Делът на „лошите кредити" на домакинствата се увеличава от 5-6 на сто през 2009 г., до 19-20% тази година. Около 30% от проблемните кредити са София, областните градове генерират 42 на сто от нередовно обслужваните задължения.

В Института отчитат тенденция на увеличаване на спестяванията, отлагане на разходи за потребления, изплащане на стари дългове и отказ от нови кредити.

Кредитните институции обаче завишават изискванията към кандидатите за заеми, информираха участниците в пресконференцията.

На фона на постоянно нарастващите спестявания на населението, кредитирането е все по-малък фактор за икономическия растеж, смятат в института.