Прокуратурата, ДАНС и МВР няма да допуснат в центъра на София да се налага ред от каквито и да е "формирования за "самоотбрана", "самозащита", "гражданско патрулиране" и т. н.". Това се казва в съвместна позиция на трите институции.

На 15.11.2013 г. лидерът на организацията "Национално единство" Боян Станков обяви пред средствата за масова информация създаването на "граждански патрули", които са "инициирани на базата на законната самоотбрана" и имат за цел "идентифициране и уведомяване за съмнителни лица". От организацията посочиха тогава, че "патрулирането" е съгласувано със Столичната дирекция на Министерството на вътрешните работи.

На 20.11.2013 г. е разпространено съобщение на неправителствена организация, представлявана от Петко Асенов – "Национален център за развитие на ромите в България". Според него, "Ромски командоси създават организация за отбрана от насилие", като на 19.11.2013 г. е взето решение за организиране на движение "Организация на малцинствата за отбрана от насилие /ОМОН/", като "контрапункт" на гражданските патрули. В съобщението се посочва, че лидерите на неправителствената организация са провели среща със заместник главен прокурор и с директора на столичната полиция.

На работна среща главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателят на ДАНС Владимир Писанчев обсъдиха информацията, посочена по-горе, както и изпълнението на задълженията на ръководените от тях държавни органи. Анализирани са и последните данни за хода на разследванията на посегателства срещу български граждани от пребиваващи в страната чужди граждани, както и за посегателства срещу чужденци, извършени по расови и ксенофобски подбуди. Председателят на ДАНС е представил и допълнителна информация, събрана и обобщена съобразно правомощията на агенцията в областта на националната сигурност, относно действия на лица и организации, осъществявани в нарушение на Конституцията и законите и свързани с проповядване и подбуждане към насилие и омраза, основани на раса, народност, религия или етническа принадлежност.

Организирането на т.нар. "граждански патрули" не е съгласувано по никакъв начин с полицейски органи. Не отговарят на истината и твърденията, че Националният център за развитие на ромите в България е обсъждал създаването на организация за отбрана и с представители на прокуратурата и полицията. Петко Асенов действително е провел среща през м. октомври 2013 г., по негово искане, със заместник – главния прокурор Ася Петрова, но на тема "Превенция на посегателствата срещу влакове, извършвани от роми", след като такива срещи са били проведени с ръководствата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на БДЖ.

Главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС са набелязали конкретни мерки за противодействие на всички форми на нарушаване на обществения ред и създаването и функционирането на каквито и да е формирования за "самоотбрана", "самозащита", "гражданско патрулиране" и т. н. По искане на главния прокурор, в определени зони от центъра на столицата полицейското присъствие ще бъде засилено, като полицейските служители ще упражняват правомощията си по ЗМВР без никакви компромиси. Министърът на вътрешните работи е разпоредил създаването на необходимата организация на работа на столичната полиция в тази насока. Няма да се допускат прояви на лица, които се опитват сами да налагат ред по улиците на столицата, както и откритото демонстриране на такова поведение, включително и носенето на съответни отличителни знаци. Предмет на анализ за съответствие с Конституцията и Закона за политическите партии ще бъде и дейността на определени формации.

Главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС заявяват, че ръководените от тях държавни органи ще използват всички свои законови правомощия, за да гарантират охраната на обществения ред и защитата на правата на гражданите.