Две нови плажни библиотеки бяха открити в Албена. Едната се намира между хотелите Гергана и Славуна, а другата - пред хотел Каликра.
През 2013 г. на централната част на плажа в Албена беше открита първата безплатна плажна библиотека в Европа. Добрият прием на инициативата за насърчаване на четенето беше повод да се предложат още две библиотеки за удобство на читателите.

Трите библиотеки разполагат общо с над 6 000 заглавия на 15 езика. Богатата колекция от заглавия във всички жанрове - трилъри, криминални романи, романтични и исторически четива, мемоари, и т.н., могат да удовлетворят вкусовете и на най-претенциозните читатели. Специално внимание е отделено на българската литература и по-специално на Йовковото произведение „Албена". Специално подбраното антологично издание е подбрано на 6 езика, за да могат туристите от различни краища на света да опознаят богатството на българската литература.

Консултанти насочват читателите и им помагат да изберат подходяща книга за почивката си. Ползването на книгите е безплатно. Туристите са любезно помолени да върнат четивата, след като ги прочетат, както и да оставят свои собствени книги - така в края на сезона езиците, на които са достъпни книгите се увеличават. Споделянето на заглавия увеличава културния обмен и запознава туристите с литературата на различните нации.