Пред приключване са ремонтите на пограничните пътища и очаквам тази седмица да е готов и проектът за преграждението на границата с Турция. Става дума за телено заграждение, с височина 3 метра по дължина 33 км от българо-турската граница. Това заяви пред БНТ министърът на отбраната Ангел Найденов.

По думите му преграждението ще постигне две цели - ще възпрепятства преминаването на нелегални имигранти и ще ги пренасочи към контролните пунктове.

Той уточни, че 258 млн. лв. е общата стойност на програмата за пълна интеграция на хората, които ще получат статут на бежанци. Това не са изхарчени пари. Ние трябва да очертаем посоката, в която да търсим солидарност в рамките на ЕС, и съответно очакваме средства от фондовете. 8 млн. лв. са вече разходите, които сме направили до момента, включително и извършване на загражденията", каза Найденов.

На КСНС министърът на отбраната посочи, че окончателното становище е в две части - в едната направени политически изводи, от гледна точка на обществено-политическа обстановка за на опасността, която се очертава, ако продължим да вървим към противопоставяне. Другата е миграционният натиск и бежанската вълна.

„Най-важното от КСНС е показаната способност да се постига съгласие дори между различни страни. Очевидно, когато са поставени важни въпроси, притежаваме способността да постигаме съгласие", подчерта министърът на отбраната. Той добави, че и двата проблема застрашават сигурността. Ако имаме заплаха на нарушение на конституционния ред в страната е заплаха. Миграционният натиск и бежанската вълна също са заплаха за националната сигурност.