Широко разпространеното мнение, че алкохолът убива мозъчни клетки беше оспорено с научни доказателства. Оказва се, че за да унищожите живи клетки, включително и нерви, трябва да пиете, докато изпаднете в кома.

До това заключение достигнаха учени след задълбочен анализ на мозъка на починали хора, половината от които били алкохолици. Внимателното изследване показало, че няма разлика в броя на невроните и тяхната плътност при алкохолиците. Това доказало, че алкохолът не убива нервни клетки.

Спиртните напитки могат да засегнат мозъчната тъкан по негативен, но и по положителен начин. Добрата страна на нещата е, че с възрастта умствената дейност отслабва, но статистиката сочи, че възрастните хора, които си позволяват по чаша вино на ден страдат много по-рядко от психични разстройства.

Негативните последствия не могат да бъдат пренебрегнати. Въпреки, че алкохолът не убива мозъчни клетки, той значително затруднява предаването на сигнали към нервната система. Това се дължи на факта, че се увреждат нервните клетки, наречени дендрити, които са отговорни за обмена на информация между невроните.

Специалистите обясняват, че въпреки това броят на връзките между нервните клетки е толкова голям, че сигналите могат да достигнат до мозъка по "заобиколен" път. Дендритите имат способността да се възстановяват дори при алкохолиците, но това може да стане чак, след като се откажете от зависимостта си.