ЕС ще отмени първите си санкции срещу Иран "през декември", заяви френският външен министър Лоран Фабиюс, според когото споразумението по ядрената програма означава, че Техеран "няма да прави каквото си поиска" в областта на обогатяването на уран.

Облекчаването на санкциите "ще започне през декември", заяви министърът по радио Европа 1. Среща на министрите на външните работи на държавите членки на ЕС е планирана след няколко седмици, каза още той. Отмяната на санкциите ще бъде "ограничена, целенасочена и обратима", допълни Фабиюс, без да уточнява в кои области. "Същото е и от американска страна", уточни той.

На въпрос за отхвърлянето от Израел на споразумението и дали се опасява от израелски превантивни удари, френският външен министър заяви: "на този етап не, защото никой не би го разбрал". Във връзка с договорената за първи път възможност Иран да обогатява уран, въпреки че всички резолюции на ООН искаха от Техеран да прекрати този процес, Фабиюс подчерта, че в бъдеще тази дейност ще бъде тясно рамкирана.

"Това, което гарантираха двете страни, е програма за обогатяване, това не е същото като право на обогатяване във взаимно договорените условия. Това означава, че Иран не може да прави каквото си иска, има точни ограничения", обясни Фабиюс.

Въз основа на сключеното споразумение през уикенда между Иран и шестте големи държави от групата 5+1 (САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия) Техеран вече няма да обогатява уран над 3,5% или 5%. Запасите му от обогатен уран до 20% ще бъдат унищожени.