Американските специални служби не са били единствените, които са подслушвали мобилния телефон на германския канцлер Ангела Меркел. Телефонът е бил подслушван и от Русия, Китай, Северна Корея и Великобритания, твърди изданието "Фокус".

До този извод след направената проверка са стигнали германските специални служби. Обект на подслушването е бил един от мобилните телефони на Меркел, който не бил снабден със средства за криптографска защита.

Незащитеният телефон на Меркел е бил според експертите под контрола не само на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Разговорите на Меркел са слушали и руските, китайските, севернокорейските и британските агенти, пише "Фокус". Изданието не влиза в технически детайли как точно е било извършвано подслушването. То цитира мнението на високопоставен служител от германските спецслужби, според когото разположеният в центъра на Берлин правителствен комплекс с обширни незастроени пространства идеално подхождал за прехващането на сигнала. Изданието пише още, че чуждестранни спецслужби са се опитали миналата година да вербуват повече от сто германски политици, функционери, военни и учени.