Рибар номер едно на републиката ще бъде избран тази година в рамките на традиционния конкурс на в. "Стандарт" "Златната рибка". 14 проекта, одобрени за финансиране по програма "Рибарство", ще се състезават за първото място. Отличниците са излъчени от експерти на земеделското министерство. Тримата най-добри сред най-добрите ще бъдат избрани от петчленно жури.
Всички те ще бъдат представени на страниците на вестника като добрите примери, които могат да следват желаещите да развиват рибарски бизнес със средства по ресорната оперативна програма през следващия период 2024-2020 г. Тримата най-добри сред най-добрите ще бъдат избрани от петчленно жури. Двама от оценителите ще са от Министерството на земеделието и храните, с чиято подкрепа се провежда конкурсът и тази година. Другите трима ще са от вестника. Победителите в конкурса ще бъдат излъчени на базата на строги критерии - обем на инвестицията, брой открити работни места, иновативност на проекта.

Допълнителни точки ще се дават на проектите, които се развиват в райони с висока безработица. Целта на конкурса е не само да отличи хората, дръзнали да развиват бизнес в областта на рибарството и аквакултурите в период на криза, но и да популяризира възможностите за финансиране по програма "Рибарство". Със "Златна рибка" бихме искали да обърнем вниманието на повече хора към възможностите, които се откриват за инициативните хора. Възможности да развиват бизнес с продукт, чието търсене непрекъснато нараства в цяла Европа, а и в света. При това част от инвестицията, която са направили, може да се покрие от Брюксел.

Официалното обявяване на победителите ще стане навръх празника на рибарите - Никулден. Освен грамоти на 6 декември тримата победители ще получат като награда и безплатно разработване на проекта им за кандидатстване по програма "Рибарство" през следващия програмен период 2014 - 2020 г.