Президентът на Италия Джорджо Наполитано не вижда условия за своята намеса в проблема, който има бившия премиер Силвио Берлускони с италианското правосъдие. Това се посочва в разпространено в неделя в Рим президентско заявление.

Президентът няма да помилва Берлускони, според информация на ИТАР-ТАСС. Това означава, че окончателната присъда за финансови измами, която получи италианският политик и медиен магнат, ще остане в сила. Освен това Наполитано призова Берлускони да уважава институциите и "да не излиза извън рамките на законността".

На 27 ноември горната камара на италианския парламент (Сенатът) ще гласува за изваждането на Берлускони от редиците си заради присъдата. Седемдесет и седем годишният политик призова своите привърженици да излязат в този ден на улични протести.

Според местните наблюдатели помилването на Берлускони не може да се случи и заради другите съдебни процеси, които също се водят срещу него. Един от тях - по нашумялата история с използване на услугите на непълнолетни проститутки – вече завърши със седемгодишна присъда на първа инстанция.

Според магистратите Берлускони е бил наясно, че извършва престъпление.

Бившият премиер продължава да твърди, че съдиите са предубедени и са мотивирани от стремежа да го отстранят от политическия живот в страната.