Богатите започнаха да влагат парите си в имоти. Двойно повече са сделките за апартаменти на стойност над 100 000 евро през май и юни в сравнение с първите четири месеца на годината. Покупките на по-скъпи жилища формират 15% от пазара на недвижимости през последните два месеца, показват данните на агенцията за недвижими имоти "Адрес".
"Това означава, че хората с повече спестявания са взели решение да ги инвестират в имот, което е сигурна стъпка, особено предвид падащите лихви по депозитите", коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията.

Освен че купуват по-скъпи жилища, хората стават и по-решителни при избора на имот, пише "Стандарт". Периодът за сключване на сделка в последните месеци се е скъсил с около една трета и покупките се реализират средно за 30 дни. Друга интересна тенденция е, че расте броят на жилищата, закупени на цена, по-висока от първоначално обявената, тъй като има няколко кандидати за имота. Всяка десета сделка е именно такава, казват брокерите. Заради климатичните катаклизми все повече хора се интересуват и от сградата, в която се намира жилището - питат дали може да издържи на наводнение и други стихии. Жилищата, закупени с цел инвестиция, са приблизително 12-13%. С 5 на сто до 2% намалява броят на хората, които продават дома си, за да погасят кредит. Все по-често продавачите се разделят с имота си, за да се преместят в друго жилище, затова и не е чудно, че се увеличава делът на сделките с просторни имоти. 40% от покупките са на тристайни апартаменти, срещу 30 на сто до април. Сходни са и процентите при двустайните жилища, докато покупките на едностайни апартаменти са само около 9,5%.

Цените на жилищата се запазват сравнително стабилни - около 700 евро на квадрат за София, 670-690 евро във Варна, между 490 и 550 евро в Бургас и Пловдив.