„Много е хубаво, че вчера господин Орешарски потвърди публично, че ако моята кандидатура се обсъжда България стои зад мен, би било странно, ако е друго яче", каза Кристалина Георгиева, която е официалният кандидат на България за Върховен представилте по външните работи и сигурността на ЕС, съобщи БНТ.

"Но той също каза нещо много правилно, че трябва да се определи политическият баланс за всички позиции едновременно. В една конфигурация аз имам много добър шанс за успех и в друга – много малък или никакъв“, заяви Георгиева

"Много е добре за България да има българско име в краткия списък за втората най-важна позиция в Европейската комисия. Крайният резултат зависи не само от компетентността на кандидатите, а от това как ще бъдат разпределени между политическите семейства председателството на Съвета, външният министър на ЕС и председателят на еврозоната".

"Именно това отсъствие на разбирателство попречи вчера да бъде взето решение, но аз съм сигурна в следващите няколко седмици докато се съберат, до 30 август ще има разбирателство, ще има решение. Какво ще бъде то – ще разберем тогава“, коментира Георгиева опитът за разпределение на постовете в ЕК, който беше напълно неуспешен.
„Това, което предстои е консултации за подходящи кандидатури за тези ключови позиции. Те трябва да бъдат приемливи за всички и това да бъдат приемливи за всички изисква множество телефонни разговори, за да се стигне до този момент на стиковка, който позволява да влязат на заседание с готовност за приемането на решение.