Съмнителни назначения в Агенцията по лекарствата. Инспекторатът към здравното министерство констатира, че през последната една година са назначавани хора без достатъчно или без никакъв опит в областта.
Преди около две седмици без много шум изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Евелин Благоев се разделя с поста си. От ведомството отговарят, че мотивите са няколко, сред тях занижен контрол на фармацевтичния пазар и още: „Има един доклад на инспектората ще ви бъде интересно четиво, ако го видите", коментира Бойко Пенков заместник-министър на здравеопазването.
bTV-и се сдоби с информацията от доклада, писан преди месеци. В него се посочва, че към момента на проверката един от главните инспектори , който в последствие е изпълнявал и длъжността на началник отдел „Контрол върху лекарствата", преди това е работил като „оператор на компютър" и „касиер в аптека" в няколко търговски дружества.
Справка в Търговския регистър показва, че ограничено отговорни съдружници в тези дружества са Светлана и Веселин Марешки. Комисията излиза със становище, че в случая лицето не притежава необходимия професионален опит за заеманата позиция.
Същото становище има и за друг главен инспектор , назначен в края на миналата година. Той също за кратко, непосредствено преди това е бил „оператор на компютър" в дружество на семейство Марешки. „Това какво означава, че хората, които някога с работили при мен, нямат право да работят на друго място ли. Това ли твърдите? Аз не твърдя, питам ви дали е вярно и дали е случайно? Не е вярно, затова не е случайно", коментира Веселин Марешки.